ElefantGärdsgård2

BÖRJA SPELA TABLA

Tabla. Det där magiskt sugande trumljudet från Nordindiska ragor. Som känns igen från Beatles "Revolver", ackompanjerar dansscener i Bollywoodfilmer och som upptäcks av allt fler i väst. Med boken "Börja spela tabla", den första i ämnet på svenska, ges en introduktion till ett instrument som i århundraden har skapat fascination världen över. Trummorna med de sköna klangerna, de särskilda orden och de drabbande rytmerna - med rötter i mogulernas hov i Indien. 

 

Ur innehållet:

Varför börja spela tabla? /Gharana/Ordförklaringar/Bakgrund - historia/Spelställning och spelteknik/Bol, matra, vibhag/Grundslag/Övningar/Tala/Kompositioner.

 

Recensioner

"Texten är lättläst koncis och känns vederhäftig. Den stöds av en mängd tabeller, rutor, figurer, foton och skriftliga noter på de flesta av häftets 40 sidor" (Lira 4/2002. Christian Borg).

 

"Även för den som kanske inte själv funderar på att börja spela tabla men som bara är allmänt intresserad av att förstå spelets uppbyggnad är detta häfte intressant " (Sydasien 3/2002. Lars Eklund)

 

"Boken är tydlig, har snygg layout och en hel del bilder (...) Det märks tydligt att författaren är entusiast, och det är en trevlig bok att läsa" (Bibliotekstjänst 23/2002. Tobias Samuelsson).

 

"Om sina vedermödor med att lära sig spela tabla, om själva instrumentet samt om indisk klassisk musik i allmänhet har han skrivit i ett vackert och trevligt häfte" (Nyhetsbrevet Indien 1/2003. David Ståhl).